Waarom dit project?

Tijdens de bouw van de parkeergarage Vredenburg in de binnenstad van Utrecht werden resten van het gebouwde rijksmonument kasteel Vredenburg uit de 16de eeuw aangetroffen. Delen van de hoofdpoort en de zuid west toren van het kasteel waren erg goed bewaard. Daarom werd besloten om deze resten in blokken te zagen, uit te nemen en tijdens de bouw weer op hun oorspronkelijke plek terug te plaatsen in de nieuwe parkeergarage.

Rond de hoofdpoort en resten van de houten toegangsbrug werd een glazen expositie ruimte ontworpen met informatie over het kasteel.

Wat deden we?

We hebben voor de Project Organisatie Stationsgebied (POS) van de gemeente Utrecht het inpassingsproces georganiseerd tijdens de bouw. Dit bestond uit een archeologisch onderzoek; het uitnemen, opslaan en terugplaatsen van de monumentale resten en het laten vormgeven en bouwen van de expositie ruimte.

Waar was het?

Op de -1 verdieping van parkeergarage Vredenburg P5 in het Stationsgebied van Utrecht.

En met wie?

Het project werd georganiseerd in opdracht van de Project Organisatie Stationsgebied (POS) van de gemeente Utrecht. De werkzaamheden vonden plaats in de bouwput van de parkeergarage die door BAM in opdracht van Kl├ępierre werd gebouwd. De vormgeving van de expositieruimte werd ontworpen en gerealiseerd door Ontwerpburo Hans Pilon.